izrada proizvoda od pruća

novo

Proizvodi

Tehnika pletenja raznih proizvoda od vrbovog pruća izgleda vrlo jednostavno, ali u svojoj biti i nije baš tako. Postoje različite tehnike pletenja i različiti materijali od kojih se može plesti.

Košare od šibe (pruća) proizvode se ručno i to od kuhane, bijeljene i neoguljene ili zelene šibe. Postoji i izrada kombinacijom tih vrsta šiba. Još jedna vrsta šibe je tzv. cijepana ili vitra, šina. Ispletene proizvode moguće je po želji kupaca obojiti, lakirati, obložiti ih tekstilom ili folijom.

 Oko 90% proizvoda izrađuje se od kuhane šibe.


Od plantaže do sušionice

 

Košnja šibe na plantažama obavlja se strojevima, zatim se šiba razreduje prema dužini nakon čega se kuha u kotlu 12 do 15 sati. Slijedi guljenje (skidanje tankog sloja) šibe strojevima predviđenima za to. Takva oguljena šiba ostavlja se na suncu kako bi procesom sušenja dobila tipičnu crvenkastu boju. Šibu je, neposredno prije pletenja, potrebno namočiti u vodi kako bi postala meka i savitljiva, a ovisi o njezinoj tvrdoći, namakanje može trajati sat do dva.


Tehnike pletenja

 

Pletenje košare uvijek počinje od dna, a može biti dvojako. Nekoliko se debljih i ravnih prutova ukrsti zrkasto pa se oko njih spiralno prepleće tanjim elastičnim prućem ili se osnovni prutovi zabodu u rupice daščanog dna pa se onda opleću poput plotova. Vještije ruke između uspravnih upleću i koso položene prutove te time postižu ukrasnu strukturu, a da bi se ista dobila i u gornjem dijelu, opleću ga poput pletenice. Kombiniranjem guljenih i neoguljenih prutova postiže se koloristički učinak.

Završenu košaru potrebno je oprati vodom, nakon čega se suši potom lakira. Lakiraju se umakanjem u eko-lak, koji je na bazi vode (u omjeru 1:2). Lakirane košare suše se u sušionici.

Vrbe se uzgajaju na pogodnom zemljištu, gdje proizvodnja pruća traje 10 do 15 godina. U punoj rodnosti od dvije do osam godina proizvede se 10 do 20 t pruća po hektaru.

Copyright © 1991 - Matićanka d.o.o. , Sva prava pridržana

Pratite nas